Language:

7 професій для чотирилапих

Ким у світі працюють собаки

2. 02. 2019
3728

Собаки – наші компаньйони. Ми чимало часу проводимо разом і завжди отримуємо від цього задоволення. Однак деякі з них щодня виконують важливу роботу, яка по-справжньому допомагає людям. У таких собак є природні таланти, які ретельно відточують особливим дресируванням. І, попри стереотипи, це не залежить від породи. Розповідаємо про 7 найпоширеніших собачих професій.

Собаки-поліцейські

Це чотирилапі, яких готують для служби у правоохоронних органах. Поліцейські собаки захищають своїх напарників у погонах. Вони вміють переслідувати і затримувати зловмисників, а також брати запаховий слід. В окремих випадках поліцейських собак тренують для пошуку наркотичних речовин або вибухівки. Про них читайте у наступному пункті.

Пошуковці

Це собаки, які мають винятково чутливий нюх. Їх вчать знаходити ті чи інші речі за запахом. Найчастіше це наркотики, вибухівка, кров тощо. А деякі з таких собак навіть навчені на запах діагностувати рак.  

Військові собаки

Їхні службові обов’язки схожі до поліцейських. Такі собаки допомагають у військових операціях. Працюють саперами, вартовими, розвідниками і рятувальниками.

Чотирилапі терапевти

Це спеціально підготовлені реабілітологи. Їх ще називають каністерапевти. Вони допомагають переживати фізичні та психологічні травми. Собаки-терапевти забезпечують особливу емоційну підтримку пораненим або хворим. В багатьох країнах вони часто відвідують лікарні і будинки престарілих. В Україні каністерапевтів готує канадсько-український проект “Друг героя”.

Собаки-рятувальники

Вони дуже спритні. Мають особливо розвинені слух і нюх. Вони проходять тривалу і ретельну підготовкуі служать у багатьох галузях. Наприклад, працюють гірськими рятувальниками.

Пастухи

Такі собаки випасають худобу: овець і корів. На роль пастухів зазвичай готують чотирилапих окремих порід, які входять до породної групи “собаки-пастухи”. Однак не кожен пес такої породи буде природженим пастухом. Тому деякі з них розвивають навички скотарства завдяки тренуванням, а інші краще підійдуть на роль компаньйона.

Помічники

Це професія собак, яких тренують спеціально для того, аби вони допомагали у побуті людям з інвалідністю. Наприклад, в США закон про людей з інвалідністю включає відповідні інструкції, а також містить вимоги до ставлення до таких собак у громадських місцях.

Чотирилапі помічники носять спеціальну форму, аби їх впізнавали у публічному просторі. Вони працюють поводирями для незрячих, допомагають людям з вадами слуху, ментальними захворюваннями, діабетом і асистують тим, хто користується візком.

Існує ще багато собачих професій, окрім цього списку. Постійно з’являються і розвиваються нові. Хіба це не вражає, на що здатні собаки?

Джерело: The spruce

28. 01. 2021

У Львові відкрили ще один майданчик для вигулу собак

21. 01. 2021

Дистанційна робота і коти. Як домашня тварина впливає на наше життя на карантині

5. 08. 2020

У Львові можна безкоштовно чипувати собаку. Графік

27. 07. 2020

У Херсоні собака врятував жінку від грабіжника

25. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Кіт з одночасно блакитними і зеленими очима

20. 07. 2020

450 костюмів за три роки. Як 89-річна англійка в’яже одяг для собак

18. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Білосніжна персидська кішка з вадами зору

17. 07. 2020

У Львові будують новий тренувально-вигульний майданчик для собак

13. 07. 2020

Собака з інвалідністю, яку двічі за день залишили на вулиці, знайшов новий дім