Language:

Де водяться кліщі

 

Майже усюди, де ви гуляєте з собакою, живуть кліщі. Паразити полюбляють тінисті вологі місця: кущі, парки, ліси, поля.

 

Коли остерігатися

 

Особливо активними паразити стають навесні і влітку. Однак не сподівайтеся, що укус кліща загрожує тварині лише у теплі дні. Достатньо температурі повітря сягнути 5 градусів тепла, як популяція паразитів починає зростати.

 

Чим небезпечні

 

Кліщі не лише п’ють кров. Вони переносять збудників багатьох небезпечних хвороб. Один укус може спричинити захворювання печінки, нирок, серця чи опорно-рухового апарату. Тварина ризикує підхопити смертельну хворобу – піроплазмоз.

 

Як захистити чотирилапого

 

  • Ретельно оглядайте домашнього улюбленця після кожної прогулянки. Уважно дивіться під ошийником і шлеєю. Шия, ділянка грудини, хребет, корінь хвоста і під хвостом – зони особливого ризику.
  • Регулярно вичісуйте шерсть тварини.
  • Існують спеціалізовані засоби для відлякування кліщів. Їх є безліч: спреї, краплі, шампуні, аерозолі, пудри. Однак перед використанням будь-якого з них обов’язково порадьтеся з ветеринаром. Важливо пересвідчитися, що у вашої тварини немає алергії.
  • Пильнуйте, аби собака у жодному разі не злизував з себе препарат. Навіть після повного висихання. Виробники можуть переконувати, що це безпечно, однак ніхто не гарантує, що саме вашому улюбленцеві це не завдасть шкоди.
  • У жодному разі не обробляйте шерсть чотирилапого засобами, призначеними для людини. Діючі речовини, концентрація і дозування для людей і тварин суттєво відрізняються. Препарат для людини є токсичнішим і може нашкодити улюбленцеві, ба навіть призвести до важких отруєнь.
  • Є протипаразитарні жувальні таблетки для собак. Найчастіше призначають «Бравекто» або «НексгарД». Перший діє до 3 місяців. Другий – до півтора місяця. Тому упродовж весняно-літнього сезону потрібно проходити повторні курси. профілактики. Обов’язково проконсультуйтеся з ветеринаром, аби підібрати той, що підходить саме вашому улюбленцеві. Остерігайтеся передозування.
  • Для ефективнішої профілактики комбінуйте використання препаратів для внутрішнього застосування і зовнішньої обробки. Пам’ятайте, жоден препарат не гарантує стовідсоткової ефективності. А більшість так званих «народних» методів у боротьбі з кліщами НЕ працюють взагалі.

 

Симптоми зараження

 

  • Підвищення температури до 41-42 градусів упродовж 2-3 днів
  • Пришвидшений пульс і дихання
  • Відсутність апетиту
  • Бліді слизові оболонки пащі і очей, іноді із жовтушним відтінком
  • На 2-3 добу сеча темнішає, стає червонуватою або кавовою
  • Виражена слабкість задніх кінцівок
  • Діарея
  • Блювання

Важливо: при деяких формах піроплазмозу симптоми важко розпізнати. Власники не звертають уваги, і візит до клініки затягується на кілька днів. Тоді захворювання протікатиме значно важче, а ураження будуть серйознішими і можуть призвести до смерті. При виникненні будь-якого з симптомів, негайно зверніться до ветеринара.

 

Що робити у разі укусу

 

  • Дуже важливо вчасно звернутися до клініки. І обов’язково здати аналіз крові. Якщо ви знайшли на собаці кліща, негайно йдіть до лікаря. Недостатньо просто вийняти паразита. Аналіз покаже ймовірність інфікування. Розмір паразита вказує на тривалість його перебування на тварині. Якщо минуло лише два дні, і мазок не показав зараження, аналіз потрібно буде повторити.  
  • Собакам  інфікованим піроплазмозом, призначають лікувальні ін’єкції та гепатопроектори. Якщо тварина продовжує відмовлятися від їжі, додатково проводять курс крапельниць.
  • Не намагайтеся впоратися з паразитом самостійно. Ви можете не повністю відірвати кліща і тільки більше травмувати собаку.

 

Як вберегтися самому

 

Щоби не принести кліща додому на собі, намагайтеся на прогулянки носити світлий одяг. Це здається непрактичним рішенням, але на ньому паразити будуть помітнішими. По можливості заправляйте верх у низ, а штани у шкарпетки. Не розпилюйте на себе захисних спреїв у присутності улюбленця. Це може викликати у тварини алергію, а подекуди й набряк легень. Користуйтеся препаратами обережно і зберігайте їх у недоступних місцях.

 

Матеріал допомагала готувати ветеринар Христина Хімчак з Першої комунальної ветеринарної клініки Львова

28. 01. 2021

У Львові відкрили ще один майданчик для вигулу собак

21. 01. 2021

Дистанційна робота і коти. Як домашня тварина впливає на наше життя на карантині

5. 08. 2020

У Львові можна безкоштовно чипувати собаку. Графік

27. 07. 2020

У Херсоні собака врятував жінку від грабіжника

25. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Кіт з одночасно блакитними і зеленими очима

20. 07. 2020

450 костюмів за три роки. Як 89-річна англійка в’яже одяг для собак

18. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Білосніжна персидська кішка з вадами зору

17. 07. 2020

У Львові будують новий тренувально-вигульний майданчик для собак

13. 07. 2020

Собака з інвалідністю, яку двічі за день залишили на вулиці, знайшов новий дім