Language:

У домі з’являється кіт. З чого почати?

Насамперед забезпечте його усім необхідним: лотком, кормом і водою. Лоток потрібно розмістити у тихому і спокійному місці. Якщо кіт наляканий через і кудись ховається, або ж якщо це кошеня, рекомендуємо на перший час поставити лоток, їжу і воду біля нього і поступово посувати по визначених для цього місцях. Приділіть цьому декілька днів і зважайте на стан і настрій кота.

Коли кіт звикне і почне виявляти інтерес до вас і оточення — додайте до переліку його речей лежанку та іграшки. 

Помешкання, безпечне для кота

1. Якщо ви мешкаєте у квартирі, то насамперед потрібно встановити на усі вікна, які відчиняються, сітку «антикіт». Звичайні москітні сітки не витримують ваги навіть кошеняти-підлітка. 

2. Якщо маєте незасклений балкон — обов’язково подбайте про безпеку кота і там, навіть якщо плануєте ніколи його туди не пускати.

3. Зробіть ревізію кімнатних рослин. Ви не повірите, як багато з них є отруйними для котів. Наприклад, лілії, диффенбахія, філодендрон, омела біла, пуансетія.

4. Вертикальні поверхні. Коти пересуваются не лише підлогою, а й по стінах, і дивляться на світ згори вниз. Варто облаштувати для цього  полиці або гамаки. Головне, щоби вони не були слизькими. Ідеальний варіант — висока платформа, на якій ваш улюбленець зможе ховатися, грати або спати, і де його ніхто не потурбує. Такі «меблі» можна придумати самостійно або ж звернутися до компаній, які виготовляють меблі для котів. 

5. Опускайте кришку унітазу. Так тварина не зможе впасти в унітаз або випити з нього води. Особливо ризикують кошенята. Для гостей можна зробити спеціальну табличку з нагадуванням.

6. Пильнуйте вхідні двері. З їхньою допомогою дуже легко вибратися назовні. 

7. Фарби, лаки, голки, нитки — пильнуйте за котом, наче за дитиною. Не лишайте небезпечних предметів у вільному доступі. Важливо заховати усі звислі кабелі побутової електротехніки. Якщо ж це заскладно, то можна купити захисні девайси для дротів. Так ви врятуєте і кішку, і кабелі від ймовірного перегризання. 

8. Якщо ви мешкаєте у приватному будинку, до безпеки кота треба ставитися ще відповідальніше. У приватному будинку ненароком випустити тварину на двір дуже легко. Щоб такого не сталося, облаштуйте катіо на подвір’ї. Це фактично вольєр для кішки. Частина подвір’я, огороджена сіткою, де кіт може гратися на свіжому повітрі без ризику вислизнути кудись. 

9. Перевірте усі незакриті місця, вентиляційні отвори, дірки під ванною тощо. Найбільш небезпечними для кота можуть бути балкон і ванна. Кожен такий отвір треба надійно затулити, а вікна — вже зі встановленими сітками «антикіт» — ніколи не залишати на вертикальне провітрювання. Це небезпечно для котів. Якщо у вас камін, то подбайте, аби там була решітка. 

10. Заховайте поліетиленові пакети у надійне місце. Якщо кіт знайде пакет, то може спробувати його розжувати, проковтнути або ж навіть сховатися всередині. Будь-який із сценаріїв небезпечний для вашого улюбленця. 

Як лишати кота вдома самого

Навіть коли коти господарюють наодинці, треба також пам’ятати про їхній комфорт і безпеку.

– Ніколи не залишайте вікна і двері відчиненими

– Не встановлюйте вікна на вертикальне провітрювання

– Переконайтесь, що всі члени родини і домашні тварини доброзичливо ставляться до кота

– Залиште у мисці чисту питну воду 

– Подбайте про те, аби лоток кота був у належному стані і прибраний

– Не забудьте нагодувати тварину вчасно. Варто пересвідчитися, що ви повернетеся до наступного сеансу годування.

– Перевірте, чи у кота є іграшки, він нікуди їх не сховав і матиме чим зайнятися, поки вас не буде вдома. 

28. 01. 2021

У Львові відкрили ще один майданчик для вигулу собак

21. 01. 2021

Дистанційна робота і коти. Як домашня тварина впливає на наше життя на карантині

5. 08. 2020

У Львові можна безкоштовно чипувати собаку. Графік

27. 07. 2020

У Херсоні собака врятував жінку від грабіжника

25. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Кіт з одночасно блакитними і зеленими очима

20. 07. 2020

450 костюмів за три роки. Як 89-річна англійка в’яже одяг для собак

18. 07. 2020

Вухатий інстаграм. Білосніжна персидська кішка з вадами зору

17. 07. 2020

У Львові будують новий тренувально-вигульний майданчик для собак

13. 07. 2020

Собака з інвалідністю, яку двічі за день залишили на вулиці, знайшов новий дім